Vermelding in MOESSON, Hèt Indisch Maandblad
MOESSON, Hèt Indisch maandblad
Voor de mensen die (nog) niets weten van het leven in de Indonesische archipel in de tijd dat het als kolonie deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden en van de tijd daarna vind ik dit een zeer lezenswaardig maandblad.
Moesson was als het blad ‘Onze brug’ opgericht in 1956 voor onderlinge verbinding tussen de vele honderdduizenden Indo’s die na de tweede wereldoorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland waren gekomen. Vooral de scherpzinnige Indische schrijver Tjalie Robinson drukte zijn stempel op dat blad en noemde dit blad na twee jaar Tong Tong. Dat duurde twintig jaar en na zijn dood doopte zijn weduwe dit blad weer om tot Moesson.
Niet alleen Indo’s, maar alle mensen (Indo’s en Totoks) herkenden heel veel in de verhalen in Tong Tong over het leven in de Indonesische archipel, waar ze veelal noodgedwongen, plotseling uit losgerukt waren. Taal, gewoonten en gebruiken net zoals het eten en drinken uit Indonesië waren immers totaal anders dan in Nederland. Dat gaf een gevoel van vertrouwde verbondenheid.
Tegenwoordig is het een fraai maandblad geworden met heel veel wetenswaardigheden, goede interviews, boekbeschrijvingen en evenementen voor de Indische gemeenschap en nog meer dat zeker ook interessant is voor de geïnteresseerde Nederlander. Degene, die wat meer wil weten en begrijpen van de geschiedenis, kunst en cultuur van het voormalige Nederlands Indië en het ontstaan van de jonge Republiek Indonesia komt hier in dit maandblad aan haar of zijn trekken. Of dat nu voor de vierde generatie van mensen uit Indonesië is of voor de geboren ‘Hollander’: men kan via dit blad meer over de Indische geschiedenis leren kennen en de Indische cultuur proeven. En soms ‘ruiken’ bij allerlei heerlijke recepten uit de zeer gevarieerde Indonesische keuken.
Blij verrast was ik dan ook, dat mijn boek ‘LIBERT Zonder dwarsliggers geen spoorlijn’ over ervaringen van mijn eerste 15 jaar in Indonesië en over de ervaringen c.q. aanpassingen in Nederland daarna, vermeld stond in dit maandblad Moesson. Als echte ‘totok belanda’ ofwel volbloed Hollander ben ik nu eenmaal mede gevormd door de rijke cultuur van dat land.